Celozrnná vánočka

Celozrnná vánočka
pixabay.com

Suroviny

220 ml vlažného mléka

1 balíček sušeného droždí

300 g celozrnné špaldové mouky

200 g hladké špaldové mouky

80 g másla

80 g třtinového cukru

špetka soli

2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky

100 g rozinek

100 g plátkových mandlí

 

Postup

V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.

V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi.

Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.

TIP: Nemohli jsme si pomoct, ale vánočku už vám více fit nevymyslíme – jsou přece Vánoce, takže si ji ráno namažte máslem, marmeládou a zapijte kakaem.

Zdroj: fitrecepty.info